Waar en voor hoeveel koopt U een tweede verblijf in Frankrijk? Wat is het budget?

Sinds het begin van de Coronacrisis is voor velen de aankoop van een tweede verblijf in Frankrijk een mijlpaal geworden Het is onbetaalbaar om zich vanuit een eigen plek te kunnen herbronnen in zonnige natuurlandschappen. Maar opgelet: wie zegt ‘tweede verblijf’ zegt ook ‘dubbele fiscaliteit’! Hou rekening met woonbelasting, eigendomsbelasting en andere belastingen te betalen op uw toekomstige tweede verblijf. Welk budget moet U voorzien bij de aankoop van een tweede verblijf in Frankrijk? Welke zijn de meest populaire bestemmingen? We helpen U te kiezen in 3 minuten!

Waarom een tweede verblijf kopen in Frankrijk?

Last-minute onthaasten

We kennen allemaal het gevoel om gedurende een verlengd weekend of een onverwachte vakantie plots te willen vluchten en uit onze professionele stadsomgeving. Daarom organiseert U zich best piekfijn om te vermijden dat een moment van ontspanning transformeert naar een nachtmerrie. De bestemming kiezen, het beste hotel reserveren, de optimale route voorzien… Door een tweede verblijf te kopen vermijdt U heel wat organisatorische bekommernissen. U heeft slechts een uurtje nodig gewoon om de koffers te pakken en weg te wezen!

Een eigen oase van rust

Investeren in een tweede verblijf is zichzelf het comfort van een thuis geven ver van ‘huis’. Slapen tussen zelfgekozen lakens, eten met een eigen bestek, en een vakantieverblijf bemeubelen naar hartenwens: een luxe waar heel wat mensen bijzonder naar verlangen.

Een investering voor de toekomst

Door de aankoop van uw tweede verblijf schenkt U zichzelf een aangename uitvalsbasis en een rustpunt voor uw pensioen. Daarnaast komt deze investering uw immobiliënpatrimonium verrijken ten gunste van uw erfgenamen. Als U op het moment van uw pensioen een lager inkomen zou ontvangen kan U ook uw logement te huur zetten om van een aanvullend inkomen met belastingvoordeel te genieten.

Telewerk hand-in-hand met ontspanning

De laatste maanden heeft de Coronacrisis een ware revolutie ontketend aan plaatsgebonden werk, waardoor er een opmerkelijke stijging merkbaar was in de aankoop van tweede verblijven. De hoofdreden is telewerk Heel wat mensen bundelen nu hun werk vroeg in de ochtend of later op de avond om meer te kunnen genieten van een dagje strand of wandelen in familiaal verband. Nu al willen velen onder ons dit niet meer missen. Volgens de statistieken verbetert onze professionele efficiëntie door te werken in een passend kader.

tierra mallorca rgJ1J8SDEAY unsplash

Wat is de kostprijs van een tweede residentie in Frankrijk?

Welk budget moet U voorzien?

Voor de aankoop van een tweede verblijf in Frankrijk kan U tot het dubbele betalen naargelang van de situatie. Ga uit van een budget van zo een 150.000 euro, tot 300.000 euro voor een appartement aan de zee.

Ter verduidelijking: hierna volgen de belangrijkste criteria die de prijs van tweede verblijven in Frankrijk beïnvloeden:

  • De plaats (badstad, nabijheid van Parijs…);
  • Het type vastgoed (huis of appartement);
  • Eventuele gemeenschappelijke kosten;
  • De leeftijd van het gebouw (nieuwbouw, renovatie, oud gebouw);
  • De grootte van het vastgoed;
  • De voorzieningen rond het gebouw (zwembad, activiteiten…).

Alhoewel de prijzen altijd een belangrijke beslissingsfactor zijn bij een investering in vastgoed, zou de aankoop van een tweede verblijf allereerst een plezier moeten zijn. Daarom moeten comforten ontspanning zeker ook uw beslissing beïnvloeden!

Courante uitgaven voor een tweede verblijf

Als U een tweede verblijf in Frankrijk koopt, betekent dit ook dat U een budget voorziet voor de lopende uitgaven verbonden aan het beheer van uw vastgoed. Reken op zo een 100 tot 200 euro extra per maand boven op de financieringskost (als U van een lening geniet) voor verzekeringen, een forfait voor uw telefoon- en internetgebruik, water, verwarming en elektriciteit.

Als U bovendien investeert in een logement in mede-eigendom, kunnen de lasten gemakkelijk oplopen tot nog eens 100 tot 200 euro per maand (die variëren volgens de inrichting: lift, zwembad, bewaking, groene zones…).

Belastingen te betalen op een tweede verblijf in Frankrijk

Woonbelasting voor een tweede verblijf

Ook al betaalt U jaarlijks al een woonbelasting voor uw hoofdverblijf, U zal nog eens een vergelijkbare belasting moeten betalen voor uw pied-à-terre in Frankrijk. We geven U echter alvast mee dat tegen 2023 de woonbelasting (‘taxe d’habitation’) voor uw hoofdverblijf zal verdwijnen. De audiovisuele licentievergoeding is alleen verschuldigd voor uw hoofdverblijf. Als U dus beslist om te investeren in een tweede verblijf zal U binnenkort slechts nog één woonbelasting moeten betalen!

Daarnaast kunnen sommige gemeenten een vermeerdering van de woonbelasting op tweede verblijven toepassen, dus informeer U tijdig!

Goed om weten: In sommige gevallen kunt U vrijgesteld worden tweemaal belastingen te betalen voor uw tweede verblijf. Voor meer informatie dient U de website van de overheid te raadplegen (cas d’exonération de taxe d’habitation sur les résidences secondaires).

Eigendomsbelasting (‘taxe foncière’) van een tweede verblijf

Als eigenaar van een tweede verblijf in Frankrijk, zal U ook de zogenaamde taxe foncière (eigendomsbelasting) moeten betalen op dit vastgoed.

U bent echter vrijgesteld van deze belasting gedurende twee jaar in de volgende gevallen:

Belasting op tweede verblijven voor niet-residenten

Als uw fiscale residentie in het buitenland ligt, zal U ook een taks moeten betalen op uw tweede verblijf in Frankrijk. Ze is jaarlijks betaalbaar en het bedrag komt overeen met 20% van de kadastrale verhuurwaarde van het vastgoed (de waarde van het logement als het verhuurd zou worden).

braydunes1

Waar koop U best een tweede verblijf? We zoomen in op 2 gegeerde bestemmingen!

De Opaalkust: een bestemming waar U zich nooit zal vervelen

De Opaalkustbevindt zich aan de Belgische grens in het Noorden van Frankrijk. Ze heeft een aantal toeristische trekpleisters die menig bezoeker verleiden, waardoor het woord ‘verveling’ er niet bestaat. Heel wat Europeanen (waaronder Belgen en Nederlanders) die niet ver van de grens wonen hebben al hun tweede verblijf gekozen in dit ontroerend kustgebied.

Er zijn heel wat redenen om van de Opaalkust te houden, niet in het minst haar zeldzaam natuurpatrimonium! Met haar meer dan 120 km kuststrook lokt deze regio met eindeloze fijn zandstrandenvooral de liefhebbers van bijzondere landschappen.

Ook al lokt de kust meer en meer toeristen, biedt deze bestemming toch vooral rust en ontspanning. Vooral de vrijetijdsactiviteiten vallen in de smaak: golf, wandelingen, watersporten: er is genoeg voorhanden om te onthaasten! Doorheen de Opaalkust vindt U heel wat badsteden en zal U het op prijs stellen al vanaf 150.000 euro te kunnen verblijven in een nagelnieuwe, luxueuze tweede residentie aan zee.

De Azurenkust: een natuurlijk patrimonium dat niet te evenaren valt

Als uw hart twijfelt tussen de bergen en de zee, dan zal de Azurenkust u zeker bekoren! Overdag vergaapt U zich aan de bucolische landschappen, en ’s avonds aan de luxueuze restaurants. Deze bestemming trekt mensen uit de hele wereld aan. U zal vooral de warme ambiance appreciëren en de luxueuze villa’s in Cannes en Nice, genesteld in een exceptioneel natuurpatrimonium.

Behalve de prachtige stranden verrast de Azurenkust ook door haar explosief pallet aan geuren en kleuren: dorpjes vol bloemenpracht, zomerse geuren, en in het bijzonder de bloeiperiode van de fruitbomen zullen U zeker niet onberoerd laten.

We noteren dat de Azurenkust een ideale plek is om te ontspannen en een tweede verblijf te overwegen! U zal er nieuwbouwresidenties van hoog niveau vinden vanaf 220.000 euro en vanaf uw balkon kunnen genieten van een onvergetelijk spektakel.

De Var: één van de belangrijkste toeristische bestemmingen ter wereld

Met haar300 dagen zon per jaar is de Var het zonnigste departement van het Franse vasteland. Het is dan ook niet te verwonderen dat het de belangrijkste bestemming is voor Franse toeristen en een topper op wereldniveau!

Deze regio heeft de ene verrassing na de andere voor U in petto. Zo is er het uitzonderlijk natuurlijk patrimonium: groen, vlakten, heuvels, en rivieren (met het massief van de Estérel of de Sainte-Baume, de Gorges du Verdon, en meer). Dit alles gaat perfect hand-in-hand met het comfort en de economische groei in de regio.

De Var combineert landschappen, vrije tijd en ontspanning en betekent voor heel wat investeerders de ideale plek om een tweede verblijf te hebben. U kan er een aantal nieuwbouwprojectenontdekken die ongelofelijk goed geïntegreerd zijn in het natuurlijke Provençaalse landschap vanaf 220.000 euro.

Wil je meer informatie?

Aarzel niet om het contactformulier in te vullen, wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden

Gidsen die ook voor u van belang kunnen zijn