Nieuwbouw: aankoop op plan versus een voltooide woning kopen

Bent U aan het denken over een nieuwbouwproject? Dan staat U voor twee keuzes: ofwel kiest U voor VEFA (vente en l’état futur d’achèvement), de aankoop van een woning op plan; ofwel kiest U voor een volledig voltooide woning. Elke optie heeft z’n voor- en nadelen. Om U te helpen bij uw keuze, dient U zich goed te informeren over welke optie het best bij U zou passen. Daarom geven we U in dit artikel een handig overzicht!

Aankoop van een voltooide woning: U wil snel uw droomproject waarmaken

U wenst zich snel te settelen uw nieuwe woning? Dan is de aankoop van een voltooide woning uw beste optie. Gemiddeld neemt het zo een drie tot vier maanden tussen het ondertekenen van uw contract en de verkoopovereenkomst (inclusief de neerlegging van uw dossier bij de notaris, en het recht van voorkoop). U kan dus gerust uw verhuis beginnen plannen zonder wachttijden en snel in uw eigendom gaan wonen.

De aanbouw van een nieuw gebouw is echter over het algemeen onderhevig aan een periode die varieert tussen de 16 en 24 maanden. Bovendien kan de voorziene opleveringsdatum soms (meerdere malen) opschuiven. Zo legt de promotor een einddatum voor de werken vast, maar die houdt geen rekening met eventuele vertragingen die zich onverwachts kunnen voordoen gedurende de werken. Dit kan een groot probleem vormen als U uw oude woning plant te verkopen om uw nieuwbouw te financieren. In dat geval zal dan ook een tijdelijk logement moeten voorzien worden gedurende de werken.

Een voltooide woning kopen laat U toe onmiddellijk te beginnen plannen in functie van uw nieuw habitat. Zoals U een bestaande woning kan bezoeken, kan U ook uw nieuwbouw gaan bezoeken vóór de aankoop. Bij een aankoop van een woning op plan kan je je alleen baseren op een toekomstig resultaat op basis van plannen of een virtueel bezoek. Dat maakt het soms moeilijk om een echt beeld te krijgen van de volumes en beschikbare ruimte, en om de interieurinrichting te beginnen concretiseren.

05072021 DSC05363 HDR

Aankoop van een woning op plan: U wil een droomproject naar eigen wensen

U wenst een woning aan te kopen die bij U past en voldoet aan al uw wensen? Een woning op plan geeft U de vrijheid om uw toekomstige woning zoveel mogelijk te personaliseren. Zolang de woning niet is afgewerkt, is het nog mogelijk met de promotor te overleggen om bepaalde karakteristieken te wijzigen. Zo kan U bijvoorbeeld vragen om een salon te vergroten in ruil voor een kleinere kamer elders in het huis; een open of gesloten keuken vragen; of andere inrichting of bekleding aanvragen. Maak uw wensen zo snel mogelijk kenbaar aan de promotor, die er ook zal voor zorgen dat uw vragen in een aanhangsel toegevoegd worden aan uw contract.

Door een woning op plan te kopen profiteert U van de garantie voor de verborgen gebreken, Door een woning op plan te kopen profiteert U van de garantie voor de verborgen gebreken, en de garantie van de zichtbare gebreken. Bij de aankoop van een voltooide woning heeft U alleen recht op de garantie op verborgen gebreken. Bij de woning op plan heeft de eigenaar dus het recht om alle gebreken die hij ziet binnen de maand na de oplevering te signaleren.

Wil je meer informatie?

Aarzel niet om het contactformulier in te vullen, wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden

Gidsen die ook voor u van belang kunnen zijn